Uncategorized

EMDR TERAPİSİ

Elazığ’da meydana gelen deprem hepimizi derinden sarstı.Orada bir trajedi yaşandı ve yüzlerce ve belki de binlerce kişiyi etkileyen ve etkileyecek olan bir travmatik süreç maalesef başladı. Travma çünkü; hayatın düzgün akışında beklenmedik bir anda aniden ortaya çıktı. Dehşet, korku, endişe, çaresizlik ve en önemlisi de güvenlik algısını bozdu.

Travmalar kimi zaman doğal afetlere verilen bir  tepkidir, kimi zaman da insan eliyle yaratılır. Kişi psikolojik ya da fiziksel olarak zarar gördüyse ya da tanık olduysa aşırı derecede korku, çaresizlik, dehşet hissedebilir.Yaşanan olayla ilgili sürekli canlanan anılar, kabuslar, uyku bozuklukları görülebilir. Odaklanma güçlüğü, dağınıklık, aşırı hassasiyet, aşırı uyarılma, sinirlilik, ani ağlama krizleri, sevdiklerini kaybetme korkusu yaşayabilir. Bazen de yaşanan travmatik olaylar  zaman zaman da var olan psikolojik rahatsızlıkların tetikleyicisi de olabilir.

Bizde psikolojik sorun oluşturan yaşam deneyimleri kendimizle ilgili düşüncelerimizi olumsuz biçimde etkiler. Travmanın şiddetini etkileyen en önemli faktör, olay ile ilgili olumsuz otomatik düşüncelerimiz ve akılcı olmayan inançlarımızdır. Çok iyi bilinen bir örnekte olduğu gibi tecavüz mağduru bir kadının kendisini, geç saatte sokakta olmakla suçlaması gibi. Ya da trafik kazası geçiren birinin uzun bir süre ve belki de hiç, yeniden otomobil kullanamaması gibi.

Elazığ’ da yaşanan bu sürece destek olmak için Türkiye’nin bir çok ilinden profesyoneller yola çıktı ve çalışmalara başlatıldı. 1990’ lardan bu yana Türkiye’ de ve daha öncesinde de dünyada travmada, EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) terapisi en sık kullanan yöntemlerden biri olarak bilinir.’Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme’ savaş, doğal afetler, taciz veya çocukluk döneminde yaşanmış rahatsız edici yaşam olaylarının neden olduğu psikolojik sorunların yanı sıra fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, yas, kronik ağrı ve beden algısının bozukluğu gibi başka sorunların tedavisinde kullanılan psikolojik bir yöntemdir.

            EMDR’ de ne olur?

Akılcı olmayan bir şekilde yerleşen inanç yeniden işlenir, bu çift yönlü uyaran ile sağlanır. Beynin her iki yarıküresine–işitsel, görsel yada dokunsal-uyarı gönderilerek REM uykusunda ortaya çıkarılan etki yaratılır; REM uykusunda gün içindeki bilgi işlemlenir, işe yaramayan bilgi atılır önemli olanlar depolanır. Böylece çift yönlü uyarı ile beynimizin en yoğun işlemleme yaptığı süreç yeniden aktive edilmiş olur.

Travmatik anılar oksipital korteksi aktive ediyor.Görüntüleme yöntemleri ile travma sırasında beynin sol lobunun (duygular ile ilgili) sağ lobuna (mantık, akıl yürütme) göre daha aktif olduğu belirlenebilmektedir.Travma sağ beyinde yaşanır ve sessiz bir terör gibidir. Konuşurken donmuş-sessiz teröre maruz kalmış bölümle iletişime girmek zordur. Bu da travmaya verilen tepkinin akılcı yanımızı baskıladığının  önemli bir göstergesidir.

İşte EMDR bu nedenle oldukça işlevsel bir tekniktir.

EMDR terapisi, danışanın geçmişi ile ilgili bilgi alma, danışanı hazırlama, ilişki, EMDR’nin açıklanması ve danışanın onayı, güvenli yerin oluşturulması, değerlendirme, duyarsızlaştırma, yerleştirme, beden tarama, tamamlama, yeniden değerlendirme olmak üzere sekiz aşamadan oluşur.

EMDR Travma Sonrası Stres Bozukluğu için en etkili yöntemlerden biridir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı