Blog

ŞEMA TERAPİ

Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş olan Şema Terapi modeli, erken dönem yaşantıların, yetişkinlik dönemindeki yansımalarının keşfine ve değişimine odaklıdır. Şemalar, çocukluktan başlayan ve yaşam boyunca sürekli tekrar eden düşünce, duygu ve davranış kalıplarıdır. Şemalar, çocukluk yaşantıları ile oluştuğundan ve yaşam boyu gelişerek ilerlediğinden, kemikleşen kalıp yapılara sahiptirler. Bu kalıp yapılar, çevreden gelen her bilgiyi anlamada ve edinilen deneyimlerde kişinin düşünce ve duygularını; çevresindekiler ile olan ilişkisini etkiler. Bu nedenle ortaya çıkan davranışlar, geliştirilen şemaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yapıların nerede ve nasıl şekillendiğini anlamak ve fark etmek, değişimi yakalamak için en önemli adımlardan biridir.

Şema modeline göre, çocukluk yaşantılarından itibaren gelişmeye başlayan şemalar, zamanla işlevsel olmayan düşünce ve davranış kalıplarına dönüşürler. Çocukluk çağında olaylar ve durumlarla baş etmeye yardımcı olan bu şemaların, erişkin yaşlarda kişinin işlevini bozucu olduğu ve bazı kronik durumlarla ilişkilendirilebileceği görülmüştür. Bu noktada Şema Terapi, çocukluk ve ergenlik döneminde belirgin kökenleri bulunan psikolojik bozuklukların fark edilmesine ve tedavi edilmesine yönelik kuramsal ve uygulamaya yönelik bir model olarak geliştirilen bir psikoterapi yöntemidir.

ŞEMA TERAPİ NEYİ HEDEFLİYOR?

Şema terapiyle çalışan uzmanlar terapiye başvuran kişilerin getirdikleri güncel problemlerinin arkasında hangi doyurulmamış çocukluk ihtiyaçlarının ve şemalarının yer aldığını tespit etmeye çalışırlar. Soruna sebep olan şemaların tespitinden sonra ise kişinin bu şemasıyla nasıl baş etmeye çalıştığını anlamayı hedefler.

– Hasta şemasına teslim olup kabulleniyor mu? Ondan kaçıyor mu ? Yoksa onunla fazlasıyla savaş halinde mi ?

– Hastanın şemaları tetiklendiğinde incinmiş ya da öfkeli bir çocuk gibi mi? Yoksa sürekli talep eden ya da cezalandıran bir ebeveyn gibi mi davranıyor?

Bunlardan biri ya da birkaçını uygulamak bir süreliğine işe yarıyor gibi gözükse de uzun süreçte işe yaramayıp ruhsal problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple hastaların şemalarıyla baş ederken nasıl bir yöntem izlediğini anlamak terapi süreci ve terapist için büyük önem arz etmektedir. Şema terapiye başvuran kişilerin uyum bozucu şemaları ve modlarını fark etmelerini sağlamak. Bu kişilere bilişsel, yaşantısal ve davranışsal müdahaleler uygulayarak şema ve modlarıyla nasıl baş edebileceğini öğretmek. Son olarak da kişinin uyum bozucu şema ve modlarını yönetmesini sağlayarak yerine daha işlevsel şemaları ve modları inşa etmesinde rehberlik etmektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı