Blog

ÇOCUKLARDA GÜNDÜZLERİ ALT ISLATMANIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Çocuklarda Gündüzleri Alt Islatmanın Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda alt ıslat durumunun tedavisinde idrar alarmından bahsetmiştik. İdrar alarmı çalmaya başladığında çocuğu sakin, rahatsız ettirmeyerek tuvalete götürmek yerine çocuğa bu rahatsızlık hissini beynine tamamen vererek idrar alarmı ile beyninde koşullanmayı sağlaması için daha ciddi, uyandırarak, ona sorular sorarak tuvalete götürmek çocuğun bu durumu daha iyi anlamasını sağlayarak olumlu sonuç verecektir.

Gündüz altını ıslatmanın dört çeşit nedeni vardır:

Bir tanesi mesanenin fonksiyonel kapasitesinin arttırılması gereksiniminden kaynaklıdır. Çocukların hemen çişi geldiğinde kendilerini sıkarlar, bacaklarını birleştirirler, davranışları değiştiğinde ebeveynler olarak ona bu durumu fark ettirerek “herhalde çişin geldi yine öyle davranıyorsun” diyerek hareketlerini tekrarlayıp model olmak ve bu davranışları tekrarladığında tuvalete gidiyorsun diyerek çocuklardaki farkındalığı arttırmak tedavi aşamasında önemli bir etkendir.

Çocuğu hemen tuvalete götürmek yerine motive edici konuşarak ve vakit kazanarak kasların biraz daha gelişmesi sağlanmalıdır. Bu durumda en önemli etken idrar kapasitesini arttırmak ve kas gelişimini sağlamaktır. Çocuk idrarını kaçırmadan tuvaletini yaptığı zaman ise ebeveynlerin çocuğu ödül yöntemi ile bu davranışı pekiştirmesi amaçlanır. Bir diğer yöntemde ise genelde düşük bir mesane kapasitesine sahip çocuklar vardır. Bu çocukların hemen idrarı gelir ve sık idrara gittiklerinde kas dokusu gelişmez. Kas dokusunu güçlendirmek için biraz daha sıkalım, bekleyelim diyerek dokuyu geliştirmekte fayda vardır.

Bir diğerinde ise çocuklar tam idrarını yapmazlar ve tam yapamadıkları ve kas dokusu da gelişmediği için damlaya damlaya idrar yaparlar. Ebeveynlerin buradaki görevi çocuklarıyla motive edici konuşarak, tuvalette yanında durarak, hadi bakalım biraz daha yapalım diyerek, kasma egzersizi yaptırarak, sabırlı bir tutum sergilemeleri yardımcı olacaktır. Bazen çocuklar çiş yapmayı kullanabiliyorlar ve bunun nedenleri arasında davranış problemleri, kardeş kıskançlıkları, hiperaktivite gibi durumlar olabiliyor. Bu durumda öncelik, ilk olarak altta yatan problemleri tedavi etmekten geçer.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı