Uncategorized

ÇOCUKLARLA İLK GÖRÜŞME VE ÇOCUK TESTLERİ UYGULAYICI EĞİTİMİ

Ruhsal problemlerin ölçümü bütün ruh sağlığı profesyonelleri için oldukça önemlidir. Geleneksel olarak psikolojik testlerin işlevi, bireyler arasındaki ya da aynı bireyin farklı durumlar karşısındaki tepkileri arasındaki farkları ölçmektir. Bu ölçümler bize kişi hakkında hızlıca ve standartize edilmiş bir şeklide bilgi verir. Ayrıca kişilerin kişilik özellikleri, zekâsı, yetenekleri, ilgileri, değerleri, mutlulukları, mutsuzlukları, benliği, öfkesi, saldırganlığı gibi birtakım özellikleri değerlendirilir.

Çocuklar ile çalışan profesyonellerin değerlendirme amaçlı uyguladıkları testler de tam da bu nedenlerle önem kazanmaktadır. Genel olarak çocuklar ile çalışırken hedeflediğimiz; güçlü ve zayıf alanlarını, yeteneklerini değerlendirmek ve duygusal dünyalarında neler yaşadıklarını anlayabilmektir.

 Bu eğitimde;

1.Çocuk değerlendirme nedir?

2. Bu değerlendirmenin amaçları nelerdir?

3. Çocuk değerlendirilirken sıklıkla kullanılan ölçme araçları hangileridir? Hangi ölçek en uygun olandır?

Bu ölçme araçlarından alanda sıklıkla kullanılan ve işlevselliği yüksek kabul edilen testler anlatılacaktır.

Eğitim üç modülden oluşmaktadır.

1. MODÜL: ÇOCUĞUN DEĞERLENDİRİLMESİ

– Çocuğun Psikolojik Değerlendirilmesi

– Aile/gelişim/sosyal ve ruhsal öyküsü

– Gözlem ve Görüşme

– Değerlendirmede kullanılan testler

2. MODÜL: ÇOCUK TESTLERİ

1) Ankara Gelişim Tarama Envanteri(AGTE): Ankara Gelişim Tarama Envanteri, 0-6 yaş bebek ve çocukların şu andaki gelişimini ve becerilerini annelerden alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirmektedir. Çocuğu en iyi tanıyan kişiler olarak annelerin çocuk hakkında verdikleri bilgiler uzun süreli gözleme dayanmaktadır. Çocukların Dil- Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor, Sosyal Beceri bakım gelişim alanları ve genel gelişim düzeyini tespit etmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

2) Gesell Gelişim Figürleri Testi:

Arnold Gessel tarafından geliştirilen ve 10 geometrik şekilden oluşan test çocuklarda ince motor gelişimi ve görsel algı düzeyini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

3) Peabody Resim Kelime Tanıma Testi:

2-11 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir.

4) Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi:

L.A. Bender tarafından geliştirilmiş olan Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, 5-11 yaş arasındaki çocuklara bireysel olarak uygulanır. Bu test, çocuklarda görsel motor algıyı değerlendirmek için gelişimsel bir test olarak kullanılmaktadır.

5) D2 Dikkat Testi:

9-60 yaş arasına uygulanan bir dikkat testidir. Test, seçici dikkati belirlemek için geliştirilmiştir. Ayrıca “psikomotor hız”, “gösterilen performansın kalitesi” gibi dikkatle ilgili becerilerde bu testte değerlendirilmektedir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilecek tek form vardır. En fazla 8 dakika içerisinde test sonlandırılmalıdır.

6) Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi:

Çocuğun çizdiği insan resmi ile değerlendirildiği bir testidir.

7) Benton Görsel Bellek Testi:8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı, ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir. Bireysel olarak uygulanan bir performans testi olup görsel belleğin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.

8) Metropolitan Okul Olgunluğu Testi:

5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arasındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir okul olgunluk testidir. Metropolitan Okul Olgunluk Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.

9) Porteus Labirentleri Testi:

Çocuk ve yetişkinlere uygulanan ve görsel-mekânsal alanda planlama yapabilme ve öngörü yeteneğini ölçen bir testtir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilen bir performans testidir.

10) Kent Egy Zeka Testi (Kent egyintelligence test)

1941 yılında Kent, Grace H. tarafından geliştirilmiştir. Sözel performansa dayanan bir kağıt kalem testidir. Konuşma, işitme ve sözel ifade sorunu olmayan bireylere uygulanır. 6-14 yaş çocukları için ve zeka geriliğinden şüphelenilen yetişkinler için uygundur.

3. MODÜL : SÜPERVİZYON-RAPORLAMA

Rapor Yazma – Etik İlkeler – Değerlendirme
1) Rapor Yazma Teknikler
2) Uygulama ve Değerlendirmede Temel Olan Etik İlkeler

Süpervizyon için her bir katılımcı eğitimde anlatılmış olan testleri uygulayıp raporlayarak sunacaktır. Süpervizyonu tamamlayan katılımcılara belgeleri verilecektir.

EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR:

Psikolog, Psikolojik Danışman, Psikiyatrlar, Aile Danışmanları, Çocuk Gelişim Uzmanları, Özel Eğitim Uzmanları, Okul Öncesi Öğretmenleri, Rehber Öğretmenler ve bu bölümlerin 3-4. sınıf ve yüksek lisans öğrencileri katılabilirler.

Tüm Eğitim Materyalleri katılımcılara dijital olarak gönderilecektir.

VERİLECEK SERTİFİKA: Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara SAMSUN ÜNİVERSİTESİ onaylı uygulayıcı sertifikası verilecektir.

EĞİTİM SÜRESİ: 25 saat

EĞİTMEN: Uzm. Psk.-Psikoterapist Saime ÇAĞLI

EĞİTİM TARİHLERİ:

  1. Modül: 17 OCAK 2020
  2. Modül: 24 OCAK 2020

SÜPERVİZYON: Süpervizyon tarihi grup ile birlikte belirlenecektir.

Bilgi ve Kayıt İçin:

0530 877 33 91

0 362 431 35 36

www.psikologsamsun.net

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı