Blog

OYUN TERAPİSİ

OYUN NEDİR??

  1. İnsanın vaktini hoş geçirmesine, oyalanmasına yarayan, genellikle belli kuralları olan eğlence.
  2. Genellikle çocukların oynadığı, hiçbir çıkara dayanmayan, eğlenceli yarış vb..

Sözlüklerdeki tanımda da geçtiği gibi; çıkarsızca yani “en şeffaf halleriyle” çocukların kendilerini ortaya koydukları şeydir oyun..

Çocuklar doğumundan itibaren dil gelişimi oluşana kadar “beden okuma” yoluyla bizi ve dünyayı tanımaya çalışır; bizlere de ağlayarak, gülerek veya bedensel olarak mesajlar vermeye çalışırlar.. Alıcı ve ifade edici dil gelişimi başlayana kadar bu yolu kullanmaya devam ederler..  Dış dünyayı tanıma sürecinde çocuğun gelişimine en büyük desteği sağlayan faktörlerden biri de elbette ki oyundur. Araştırmalar kendisiyle daha çok oynanan veya daha çok oyun oynayan çocukların akranlarına göre sosyal, bilişsel ve duygusal açıdan daha ileride olabileceğini ortaya koymuştur. Diğer yönüyle oyun insanlık tarihi boyunca kültür, çeşit, biçim açısından farklılık gösterse de eğlenme aracı olarak her yaştan insan ve toplum için önemli olmuştur.. Yetişkinler için oyun daha çok gündelik streslerden sıyrılma, eğlenmek vs.. gibi amaçlarla kullanılırken; çocuklarda bu etkilere sahip olmasına karşın aslında çocuğun asıl işi neredeyse oyundur..

Çocukların doğası gereği ortaya koydukları oyun ise, psikoterapi sürecinde de yaklaşık 1900’den itibaren kullanılmaktadır.

Oyun Terapisi ile sıkça merak edilen konular ise şöyle sıralanabilir:

YETİŞKİN TERAPİSİ İLE OYUN TERAPİSİ ARASINDA NASIL BİR FARK VARDIR?

Yetişkinlerde kullanılan psikoterapi tekniklerinin birçoğu çocuklarda oyun terapisi ile şekillendirilmiştir diyebiliriz. Yetişkinlerin kullandığı “sözel iletişim” çocuklarda “oyun oynamak” şeklinde ortaya çıkmaktadır.

HANGİ DURUMLARDA OYUN TERAPİSİ UYGULANIR?

Çocuklarda görülen psikolojik/psikiyatrik birçok sorunda oyun terapisi kullanılabilmektedir. Ancak patolojik düzeyde bir sorun olmamasına rağmen yeni beceriler kazandırmak amacıyla da bireysel ve grup oyun terapileri oldukça etkili olmaktadır.

OYUN TERAPİSİNİ KİMLER UYGULAR?

Yetkin kurum ve kişilerden Oyun Terapisi Eğitimi ni başarıyla tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanan Psikolog, Psikolojik Danışman, Pedagog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Çocuk Gelişim Uzmanı, Çocuk Doktorları ve Psikiyatristleri

OYUN TERAPİSİ NE KADAR SÜRER?

Çocuğun yaşamış olduğu sorun alan ve alanlarına göre değişiklik gösterebilmesine karşın ortalama 8-16 seans sürebileceği gibi bazı durumlarda daha uzun veya kısa sürebilmektedir. Burada çocuğun ve ailenin terapi sürecine uyumları, oldukça önem taşımaktadır.

OYUN TERAPİSİ NASIL UYGULANIR?

Oyun Terapisi için özel olarak hazırlanmış oyun odasında öncelikle çocuğun terapiste ve ortama uyum sağlaması için teknikler kullanılır. Güven ilişkisi kurulduktan sonra çocuğun sorun/sorunlarına yönelik terapistin çocuğa uygun oluşturduğu bir süreç başlar.. Bu süreçte ailenin terapistle işbirliği içinde olması oyun odasında kazanılan becerilerin gerçek yaşama taşınabilmesi açısından çok önemlidir.

OYUN ATÖLYESİ VE OYUN TERAPİSİ AYNI ŞEY MİDİR?

Son zamanlarda sosyalleşmeye duyulan ihtiyaç, ekrana bağımlılık, aile içi iletişimin azalması, akran ilişkilerinin azalması gibi durumlar oyun atölyeleri, oyun evleri  vs.. yapı ve etkinliklere oluşturulmuştur. Aileler terapotik öğeleri barındırmayan oyun oynanan kurum ve platformları da Oyun Terapisi gibi değerlendirebilmektir. Oyun atölyeleri de çocukların sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlamaktadır, ancak burada karıştırılmaması gereken şey; Oyun Terapisi’ nin bu alanda uzman kişiler ve belli teknikler çerçevesinde gerçekleştiriliyor olmasıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı