bannerBlog

DİSLEKSİ

Disleksi Nedir? diye konuya girmiş olsak da, öğrenme güçlüğü olarak devam etmek daha doğru olacak. Çünkü disleksi sadece okuma alanında görülen bir güçlüktür. Öğrenme güçlüğü ise daha kapsayıcı bir tanımlama olacaktır.

Özel Öğrenme Güçlüğü; ‘Çok zeki ama okumada hataları var’, ‘çok akıllı bir çocuk ama yazısı okunaksız ya da ters yazıyor’, ‘matematiği zehir gibi ama okumayı sevmiyor’, ‘çok güzel okuyor ama matematikte zorlanıyor’, gibi birbiriyle uyumsuz performanslarla karşımıza çıkar. Farklı öğrenen bu çocuklar spesifik güçlükleri nedeniyle okulda da pek çok derste sorun yaşarlar. Tutarsız ve değişken bir performans sergilerler. İyi okuyamayan bir çocuk matematiği çok iyi anlasa bile problemleri yanlış okuduğu için matematikte de başarısız olur. Sembolleri karıştıran bir çocuk matematik işlemlerini ters yapar. Yazma güçlüğü olan bir çocuk soruları bilse bile okunaksız yazısı nedeniyle sınavlardan düşük not alır. Farklı Özel Öğrenme Güçlüğü tipleri okuma alanında “disleksi”, yazma alanında “disgrafi”, matematik becerilerinde “diskalkuli”  adlandırılır.

Disleksi Zeka Geriliği Midir?

Disleksi, diskalkuli ve disgrafi bir zeka geriliği değildir. Öğrenme güçlüğü tanı kriterlerinin en önemli noktası ‘normal zeka’ya sahip olmaktır. Normal zeka düzeyinde olunmasına rağmen; okum, yazma, matematik gibi alanlarda zorluk yaşama halidir.

Disleksi Olan Bireyler Üstün Zekalı Mıdır?

Öğrenme güçlüğü olan tüm bireylerin üstün zekalı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Ancak öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin normal ve normal üstü zekaya sahip oldukları söylenebilir. Dolayısıyla öğrenme güçlüğü olan bireylerde üstün zekalı olanlar da görülebilmektedir.

Öğrenme Güçlüğü ve Dikkat Eksikliği Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Öğrenme güçlüğü olan çocuklarla dikkat eksikliği olan çocuklar birbirine çok fazla karıştırılabilmektedir. Ortak yanları olmakla birlikte aynı şey değildir. Ancak öğrenme güçlüğü tanısı almış bireylerin %40-60 oranda dikkat eksikliği görülebilmektedir.

Çocuğumun Disleksi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Öğrenme güçlüğü tanısı, çeşitli testler ve değerlendirmeler yapılarak bir çocuk psikiyatristi tarafından tanılanmalıdır. Ancak anne-baba yada öğretmenler okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfta bu konuda bazı farklılıkları gözlemleyerek doğru adımların atılmasını sağlayabilmektedirler. Yaşıtlarına göre halen okuma-yazmaya geçememek, harf karıştırmak, atlayarak okumak, uydurarak okumak, satır atlamak, harf ve rakamları döndürerek yazmak… bunlar öğrenme güçlüğünün bazı belirtilerindendir. ancak bu belirtileri gösteren her çocukta öğrenme güçlüğü vardır demek doğru olmayacaktır. bu belirtilerin yanında öğrenme güçlüğünün tanılanmasında kullanılan bir çok test ve envanter kullanılmalıdır.

Disleksinin Tedavisi Var Mı?

Disleksi her ne kadar tanılanan bir kategoride bulunuyor olsa da hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Disleksi öğrenme süreçlerindeki farklılıktır. Çocuğun öğrenme güçlüğü yaşadığı alanlar ve güçlü yönleri belirlenerek psiko-eğitim programı çıkarılır. Ve zayıf olan yönlerinin güçlendirilmesi amacıyla öğrenmenin hangi alanında zorluk yaşıyorsa o yönde çalışma programları yapılır. Unutulmaması gereken en önemli nokta bu çalışmaları yapacak uzmanların alanında uzman, yetkin kişiler olmasıdır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı